Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за

...
Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за
Коментари Харесай

Министър Богданов: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени на основни храни


„ Няма да се откажем от самодейността да реализираме по-добри цени за потребителите ”. Това съобщи икономическият министър Богдан Богданов пред NOVA. Той разяснява решението на КЗК да спре инициативата „ Достъпно за вас ”, която, съгласно комисията, е „ обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност ”. Като допустима мярка за справяне с растежа на цените от Комисия за защита на конкуренцията показват „ даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на „ Топъл обяд ”.

„ Нашата самодейност е да реализираме трайно ниски цени на 50 продукта от първа нужда. Самата акция е доброволна. Второ – тя не задължава една или друга верига да съблюдава избрани тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция сред другите участници в самодейността, и то за тези 50 продукта от първа нужда. Подготвихме в началото юридическо мнение. Не виждахме нужда да съгласуваме процедурата с Комисия за защита на конкуренцията. В последна сметка даже част от веригите показаха опасения за включването им в акции ”, сподели Богданов.

Той съобщи, че в мнението на Комисия за защита на конкуренцията нямало правни причини, а стопански разсъждения.

„ Ние не залагаме цени. Ние им споделяме, че се конкурират за тези 50 продукта ”, изясни Богданов.

Още през вчерашния ден е квалифицирано в допълнение мнение до Комисия за защита на конкуренцията. „ Ще предизвиквам диалог ”, добави министърът.

„ Не желаеме участниците в самодейността да бъдат компрометирани. Не желаеме и потребителите да са в обстановката, както споделя Комисия за защита на конкуренцията, да им се предлага единствено един топъл обяд. Още през днешния ден ще изпратим писмо до Комисията с искане за среща, с цел да обсъдим притеснителните точки ”, сподели Богданов.   

Той разяснява и за какво някои артикули като безспорна стойност в България са по-скъпи, в сравнение с в страни като Германия и Австрия.

„ България към този момент е чист вносител на хранителни артикули, произвеждаме все по-малко. Нямаме и надзор върху веригата на доставки ”, сподели Богданов.

Критика във връзка с самодейността на Министерството на стопанската система пристигнала и от синдикатите, които също считали, че самодейността не е пазарна. Министърът разяснява и тематиката с цените на горивата, както и заплащането на налози от страна на „ Лукойл ”.

„ Първо, основанието, с цел да заплати „ Лукойл ” пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е признат при започване на тази година, само че не е влезнал в действие. Причините за това са две – първо, че са заложени ненужни заключителни разпореждания за нотификация на Европейската комисия. Има два стадия на нотификация. Първият беше приключен още март, само че вторият не беше стартират тогава от служебния кабинет. Това е спирачката „ Лукойл ” да не е плащала досега. Това е един и мотив за какво не влизат финансови средства във Фонд „ Енергийна сигурност ” ”, сподели министърът.

Дори и да бъде призната известието, той не схваща по какъв начин ще бъдат платени пари със задна дата.

„ В момента закон няма, известието не е приключила. Ако бъдат анулирани условията за нея, законът влиза в действие. Ако влезе в действие, очакваме „ Лукойл ” да си извършва уговорката. По закон ние, като министерство, считаме на месечна база какво би трябвало да внесе. Ако не го внесе, търпи глоба, която е 10 000 лв. ”, изясни Богданов. И добави, че при всички случаи е значимо рафинерията в Бургас да продължи да работи на цялостни обороти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР